Hoeveel privacy biedt Monero?

www.monero.how

In deel een van de privacy cryptomunten blog reeks heb ik een overzicht gegeven van beschikbare privacymunten op de markt. Later is in deel twee meer achtergrond informatie gedeeld over Monero en hoe deze verschilt ten opzichte van Bitcoin. In het derde deel van de blog reeks geef ik meer diepgang over de privacy aspecten wat zorgt voor anonimiteit. Daarnaast wordt er conceptueel uitgelegd welke unieke privacy functionaliteit Monero biedt.

Beveiligde adressen

Wanneer je geld naar iemand verstuurt is het onmogelijk om te achterhalen dat jij degene was die dit verstuurde (tenzij je het diegene verteld). Wanneer je iemand je portemonnee adres verteld, zodat diegene geld naar je kan sturen, is door niemand te achterhalen of, hoeveel en hoe vaak, er geld is overgemaakt. Als voorbeeld: wanneer Jill 2x geld over maakt naar Mark is er niemand die kan nagaan dat Jill 2x geld heeft over gemaakt naar Mark.

Hoeveelheid en inhoud van een transactie is altijd vertrouwelijk

Hoewel alle transacties publiek zijn te raadplegen, betekend dit niet dat transacties daadwerkelijk in te zien zijn. Alle transacties zijn strict vertrouwelijk. Wanneer iemand toch weet dat jij een bepaalde portemonnee beheerd is niet te achterhalen of je hier transacties op uitvoert. Men kan niet uitzoeken of er geld is verstuurd of ontvangen is naar het adres.

Naar de buitenwereld lijkt het alsof jouw geld gebruikt wordt in andere of eigen transacties. Om dit mogelijk te maken maakt Monero gebruik van een uniek cryptografisch mechanisme: een ring signature.

De Monero dansvloer

Om meer toelichting te geven op het principe ring signatures kunnen transacties het beste vergeleken worden met dansende mensen op een dansvloer. Op deze dansvloer wordt gedanst en heeft iedereen een masker op. Op deze dansvloer is het mogelijk dat personen continu wisselend en willekeurig een dans maken met iemand anders. Iedere keer dat er met iemand gedanst wordt betreft dit een mogelijke óf echte transactie.

Omdat iedereen een masker op heeft is het onmogelijk om voor een buitenstaander, of voor iemand op de dansvloer, te bepalen wie met wie gedanst heeft én of ze een transactie hebben uitgevoerd.

Het dansen op de dansvloer vindt continu plaats in het netwerk. Buitenstaanders die transacties bekijken en analyseren kunnen eigenlijk alleen maar voor een portemonnee adres tot de conclusie komen dat deze met bijna iedereen een transactie heeft uitgevoerd. Zelfs wanneer een portemonnee eerder nog géén transacties heeft uitgevoerd maakt deze deel uit van de dansvloer!

I2P integratie

In de toekomst wil het Monero ontwikkelingsteam I2P implementeren. I2P is een gedistribueerd systeem die passieve netwerk monitoring onmogelijk maakt. Hiermee zijn niet alleen transacties ontraceerbaar, ook is het onmogelijk voor buitenstaanders om te bekijken of je überhaupt Monero gebruikt. I2P wordt door het ontwikkelingsteam gezien als superieur boven Tor.

Ondersteuning nodig?

LockIT Consultancy volgt al enkele jaren de ontwikkeling van privacy cryptomunten. We kunnen je adviseren in het gebruik, bewaring en aanschaf van cryptovaluta. Hiermee is je privacy geborgd.

Geïnteresseerd geraakt om privacy bewust transacties uit te voeren met geld van de toekomst? Neem direct contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *